Friday, February 25, 2011

suke tiduuuurrrrrr??

haaa. aku suke tidur,kroh kroh kroh. hehe ;p hari nie doc izaty madiah *cepat aminkan! :P* nak cerita ckitt la pasal tido tido nie. 

comel nyee alololooo. jap,baby tu ke or
elmo tu yg comel?????? ;p

xpayah cerita la kan story aku yg sememangnye sukeeeeeeee sangat tido nie :P ada gap class je,mesti tido,wajib! alasan : sebab xnak ngantok time next class hehe tido tu heaven tauuuuuuuuuu ^.^

agak-agak la kan muka aku cun macam nie x time aku tido?? haha
mimpi jela nok,kau tido pakai bedak sejukk pulak! aigaaaaa

ok,setiap manusia ada 'jam biologi tidur' masing-masing mengikut peringkat umor. kalau budak kecik *kecik yg umo 10taon ke bawah,bukan kecik fizikal eyh :P* tido nye mesti kena banyak untuk bantu perkembangan otak dyeorang. pernah dengar orang tua-tua selalu marah-marah kalau kite buat bising mase baby tido? haa,tu sebabnye yee :) remaja pulak dalam 7 or 9 jam. nie pun bergantung la pada individu sebab 'jam biologi tidur' kita xsama ok. *so aku 9-10 jam,jangan sesape berani pertikaikan kenapa aku banyak tido! HAHA*

kalau korang kurang tidur,nanti korang akan dapat ................
  • gangguan dalam pengeluaran hormon
  • sistem pertahanan badan lemah
  • tekanan perasaan

tapi *jeng jeng jeng,ada tapi pulakkk* kalau tidur tu melebih-lebih,nie jadi nye :
  • risiko cepat mati 
  • risiko dapat migrain
  • risiko menghidap penyakit kardiovaskular

ekk =.= so aku kena la kurangkann ckitt hobi tido tu ye??




tidur pun boleh bagi effect eh? ingatkan kalau salah makan je kena macam-macam penyakit. *naseb la jadi manusia* so tidur lah dengan kadar yg berkualiti ye kawan-kawan ^.^










3 comments:

Amirah Cantik said...

cool info! :D

al-humairiey said...

cehhhh....sempat lg memperli yg ayat 'kecik fizikal uh'...haiiiyarrkkk...teraso dennn

tek ^0^ said...

amirah cantek : thanx baby! :))

mai : hahahah opppsssss tiade kena-mengena dgn u ok lalalalalalaaaa