Sunday, February 20, 2011

budu???

tengah-tengah eden scroll mouse tengok older-older post dekat fb,terpaku la mate nie dekat post pasal 'Rahsia Khasiat Budu Terbongkar'. haaa?? khasiat?? ulang balik baca. 'Rahsia......' ai,budu ada khasiat?? oppss


orang yg ada resdung macam aku nie memang tahu la,budu nie macam catalyst yg m'aktifkan lagi reaksi terhadap simptom-simptom resdung *hamek kau,bahasa budak sains dah keluar aigooo haha* so aku xberapa nak gemor la dengan budu nie,tapi seriusly aku akui budu memang sedap! ggrrr marah xleh makan selalu!


budu nie asalnye kelantan ek,KELANTAN MARI ok. sebab tu orang selalu cakap awek-awek kelantan nie comel-comel lawa-lawa. *kembang kelantanian* and budu nie d'perbuat daripada ikan bilis atau udang bari yg diperam lame-lame. kalau pikir dari cara pembuatannye nie memang xlalu laa kan but jom tengok khasiat dye :

  • mengandungi gluthaione sebagai bahan antioksida bagi menghalang kanser
  • mengawal radikal bebas dan menghalang proses penuaan *xyah pakai botox!*
  • mencegah aterosklerosis,koroner jantung dan kencing manis peringkat awal
  • protein yg mudah diserap,dicerna dan dimanfaatkan oleh tubuh
  • meningkatkan IQ kerana ia merangsang sel-sel otak dan menyambung neuron-neuron
  • membantu pertumbuhan sel darah merah dan mengatasi masalah muka pucat

selanjutnye di sini

kasi besar ckit sebab aku terliur ngeeeeeeeeeee ;p
seanti-anti aku dengan budu,aku bedal jugak nasi kerabu yg ada budu nie ha. sodaaapppp wei,aku start ngidam dah nie! *sabo-sabo esok pasar malam kau beli la,bedal puas-puas* memang TERBAEKK la pekena time lapar-lapar nie. *kena pulak aku lom dinner agi nie,aisehhhh*




cari makanan la jap,biskut pun jadi la jimaaaaattttttt :)








3 comments:

sayangku azida said...

supe ler...saya dulu tak pandai nak makan benda ni...sekali dah tesst...naaahhh meleleh peluh jantan kat dahi.... skarang ni tak lehhhh.... he he tak leh nak tgk mesti nak test...he he... baru tau ada rahsianye yerr...he he

~ ナフィルザ ~ said...

erkk~
sampai bila-bila pun saya tak mahu makan BUDU~ hehe

tek ^0^ said...

sedaaaaappppppppp :) sekali kena nak lagi,seriusly!