Monday, February 14, 2011

mawar berduri 14 febuari

well,remaja mane yg xtahu 14feb hari ape? kuno la siapa yg xtahu. kampung la kalau tu pun xtahu. 1 dunia pun tahu. siapa xsambut,xromantik la. siapa xsambut,xsayang awek la xsayang pakwe la. ayoyo =.= sorry,im not that type fullstop :)

ya ya tipu la kalau aku cakap aku xpernah sambut. dulu pernah. tapi tu cerita dulu,sebelum aku tahu sejarah 14feb nie. VALENTINE'S DAY



sebenarnye ada banyak version pasal hari kekasih nie. version yg paling menarik hati aku ialah :
hari nie disambut sebab nak m'p'ingati paderi kristian bernama st. valentino. mase pemerintahan raja rom *claudius II* paderi nie aktif tahap cipan la menyebarkan agama kristian sedangkan mase tu agama rasmi kerajaan tu ialah agama kuno romawi. konon nye dia nie buat ajaran sesat *macam ala-ala ayah pin tu la* so paderi nie ditangkap dan diseksa. tapi,mase dalam penjara pun dia tetap buat kegiatan dia tu. bile raja tahu,raja pun hukum paderi nie dengan hukuman bunuh pada 14 febuari. kire nye paderi nie dianggap hero tahap dewa la bagi orang-orang kristian sebab dia m'p'juangkan agama kristian. but sebelum dia mampus *sorry la TERkasar*,dan2 la dia tulis surat cinta kat sorang awek nie,yg dia tangkap cintan time tengah sebar2 agama kristian tu. dan surat tu di sign dengan 'from your valentine'. jadi nye,selain hari m'p'ingati paderi tu,14feb juga dianggap hari meraikan kasih sayang si valentine yg x kesampaian tu. *kesian*

releven lagi ke surat cinta???

version yg seterusnya? sini



so kalau korang nak tunjuk sangat la kan yg korang nie sayanggg giler ngan makwe korang pakwe korang,xperlu pun nak tunggu hari valentine nie. hari-hari pun boleh tunjuk yg ko sayang. hari-hari pun boleh cakap 'i love u' bagai. hari-hari pun boleh bagi ros. *botak kepala,melainkan ko punye balak dato'-dato'* hari-hari pun boleh kuar dating ke dinner ke. cukup-cukup la dosa couple,jangan ditambah lagi dosa sambut hari valentine. *ayat yg boleh menimbulkan kemarahan nie hahaha* ok kawan-kawan?? :))

hargailah insan tersayang hari-hari. bukan tunggu valentine je.

so xperlu la nak valentine bagai yee :) kenapa nak bataskan kasih sayang tu pada hari-hari tertentu je? kenapa tidak hari-hari kita tunjuk yg kita saaaayyyyaaaannnggggg dia??



p/s : sorry la lau ada certain2 orang xsuke entry aku nie. cakap aku poyo la,xsambut valentine konon ape semua bla bla bla. nie blog aku an? so shuhh shuhh haha





2 comments:

.cik ieyna. said...

arini 14 feb kan? mesti jabatan agama wat serbuan malam ni. hahaha. kan kan?

tek ^0^ said...

ahahaha maybe ;)