Monday, February 14, 2011

sayang-sayang Nabi

kan ada satu lagu kanak-kanak yg ''sayang-sayang Allah,sayang-sayang Nabi. sayang-sayang ayah,sayang-sayang ibu'' sort of like that laa huhu. *x ingat sebenarnya* memandangkan esok maulidur rasul,malam nie buat entry pasal Rasulullah SAW awal-awal. *ngee,excited*


memandangkan aku nie jahil,so aku kena google la ckit sebelum aku merepek *kan kena cop minah ajaran sesat pulak =.=* then dapat la tahu sikit-sikit sebab xbanyak la yg aku jumpe,semua sama je.


Nabi kesayangan kita nie lahir pada 12 rabiul awal tahun gajah bersamaan 23 april 571M. sebab tu la kita sambut maulidur rasul nie,sempena m'ingati hari kelahiran baginda. dan kita nie harus lah sambut maulidur rasul nie asalkan tidak m'bazir or melibatkan unsur-unsur yg tidak sihat. semua dah besar kan,so boleh pikir yee :)


suka lah d cnie dilampirkan link ini. semua ada kat cnie. pengertian bulan rabiul awal,peristiwa penting,fadhilat,hukum sambut maulidur rasul dan selawat.



t'ingat dulu mase skolah-skolah,giler semangat pakai baju kurung lawa-lawa,
then berarak and selawat kuat-kuat :P

dari kecik lagi kita diajar,kalau maulidur rasul je berarak bawak sepanduk bagai tanpa kita betul-betul m'hayati makna di sebalik hari maulidur rasul tu kan? emm,nak cakap salah siapa memang susah,tapi kita yg dah besar nie pandai-pandai lah pikir mane nak cari makna,semangat dan nilai-nilai murni d sebalik hari kelahiran nabi junjungan kita,maulidur rasul nie. *aku sedar diri aku nie jahil*


nie nak share sifat-sifat survival Nabi Muhammad SAW :

  1. b'dikari *Rasulullah kan anak yatim*
  2. asah potensi diri *mula-mula kan Rasulullah xpandai m'baca dan menulis*
  3. istiqamah dan kebenaran
  4. tabah *walaupun ditentang*
  5. penyabar *x mudah putus asa*
  6. b'strategi *dakwah secara b'peringkat*
  7. tinggi aspirasi
  8. berani b'hijrah








p/s : semoga aku akan dapat m'p'baiki diri aku pada masa akan datang,jadi lebih better dan m'amalkan sunnah-sunnah Rasulullah. insyAllah,amin...








2 comments:

al-humairiey said...

sempoi dari segi penulisan...:)
gudd....

tek ^0^ said...

haha
mcm p'kritik af da ko nie :P
btw thanks ye dear kenit-menit :)