Saturday, February 19, 2011

RESDUNG

hari nie an nak jadi informative ckit :P yela,asyik cerita pasal diri snirik jee,bosan la pulak. yg tukang bace lagii la bosan kan,minah nie syok snirik story hal diri dye je =.= erkk


ok ok hari nie nak story pasal RESDUNG. sebab diri snirik pun ada resdung so ada la buat research ckit an nak tahu pe sebab musabab bende alah yg annoying nie.


resdung terjadi sebab radang dekat rongga hidung. and radang nie boleh merebak ke mata *jadi rabun or buta* lagi teruk ke selaput otak dan membawa kepada kematian! *aisehh takutt la!!!! tetibe lak hidung nie nak gatal!!! grrr*


resdung nie berlaku sebab jangkitan kuman yg berulang kali pada bahagian rongga hidung yg sama. simptom-simptom nya ialah :

  • hidung berhingus
  • hidung tersumbat
  • jerawat belakang badan
  • kepala berkelumumur
  • kerap bersin waktu pagi
  • muka terasa gatal dan berjerawat
check yee,mane tauu lau korang ada bende nie.


nie petua nak mengelakkan resdung tuh :
  • guna penutup hidung mase kemas-kemas rumah
  • xpayah nak bela kucing-kucing or arnab sangat
  • simpan semua baju dalam almari tertutup
  • tukar sarung bantal 2 kali seminggu

bukak la bende nih lau nak tahu lebih lanjut :)

cara aku nak halang resdung nie pulak,aku pakai set resdung leesa formula.
aku xpakai semua la,mahal kott 

yg nie paling penting,bedak sejukk ngeeeee :)

memang seram la tengok aku malam-malam haha ;p










:) so hopefully entry yg informative nie menjadi la yee. selamat merawat resdung anda hehe













3 comments:

MiSs F.A said...

thx for sharing :)
fay slalu rase gatal2 kepala bila mkn mknan pedas. huhu. slh 1 tnda resdung jgk kot. waaaaaaa... :(

~ ナフィルザ ~ said...

resdung ni bahaya la kalau tak treat cepat.. TAKOT~

tek ^0^ said...

miss fay : maybe sebab kalau makanan pedas tu ada belacan,memang orang2 resdung alah..

cik nama jepun =.= eh? : betul2,tapi tiey blom jumpe penawar yg betul2 penawar :(